Каква је улога скелета?

Људски скелет има двоструку улогу: служи као ослонац тела и штити нежне органе.

Скелет, претежно састављен од костију, одржава човека у усправном положају. Беба се рађа са 270 малих, прилично меких костију у свом скелету, док одрасла особа обично има 206 костију, зато што неке кости касније срастају. Кости се међусобно додирују у зглобовима.

Скелет човека

Скелет главе чини чврст коштани свод лобање који штити мозак од повреда. Грудни кош штити срце и плућа. Кичма је у ствари низ малих костију — пршљенова, који у средини имају отвор и образују канал у коме је смештена кичмена мождина. У доњем делу кичме пршљенови срастају и образују једну кост која је уметнута између две бедрене кости.

Састав кости

Кост је жива и расте док је човек млад. На пример, бутна кост може да утростручи своју дужину од рођења до зрелог доба. Како кости расту у дужину, истовремено им се повећава и чврстина захваљујући калцијуму и другим минералима који се у њима нагомилавају. Пошто је кост жива, она мора на неки начин да се храни. Спољна површина кости је покривена покосницом у којој се налазе многи крвни судови који доносе храну до коштаних ћелија.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s