Како расте длака?

Да ли сте знали да коса, длака и нокти имају исто порекло? Развијају се из рожастог слоја коже.

Длака настаје тако што се ствара мало удубљење у кожи у виду стубића који се спушта у поткожни слој. Тако се образује корен будуће длаке. Из корена почиње да ниче зачетак длаке, затим он пролази кроз све слојеве коже и појављује се као стабљика длаке која штрчи изнад коже.

У корену длаке налазе се четири различита слоја ћелија. Оне се деле, умножавају и пробијају навише према површини, све до врха длаке. На површини длаке ове ћелије постепено постају рожасте, сличне ћелијама површинског слоја коже.

Површинске ћелије длаке су спљоштене и облажу њену срж. Ове ћелије су поређане као црепови на крову, наслагане једна преко друге. Уз ћелије корена налазе се и велике округле масне ћелије од којих потичу материје за изградњу длаке. Узгред да кажемо, корен длаке је нека врста завртња утиснутог у поткожно ткиво. Он не може да се ишчупа. Зато, кад истргнете длаку, ви не ишчупате и њен корен.

Брзина којом коса расте је измерена и утврђено је да износи око 1,5 cm месечно.

Кад би сва коса и длака на телу расла у виду једне једине власи, уместо што расте у виду многобројних власи, могли бисте да схватите колико укупно длаке ствара ваше тело. Оваква јединствена влас би расла брзином од 2 cm y минуту и на крају године достигла би дужину од 48 километара.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s