Зашто постоје различите боје људске коже?

Људи чија је кожа најбеља живе на северу Европе. To су нордијци. Они чија је кожа најцрња настањују западну Африку. Становништво јужне Азије одликује се мрко-жутом бојом коже. Међутим, већина становника наше планете нема ни белу ни црну, нити жуту кожу, већ безброј нијанси између светлог и тамног.

Шта проузрокује обојеност коже, косе и очију код људи? Разлози леже у многим хемијским процесима који се одигравају у нашем телу. У кожним ткивима постоје извесне основе за боје које називамо хромогени, а које су у ствари безбојне. Када извесни енцими делују на ове основе за боје, добија се одређена боја коже.

Различите боје коже

Без присуства супстанција које дају боју, човечја кожа је сивобеличаста. Боја људске коже зависи од три обојене материје или пигмента који се налазе у човечјем телу. Прва од ових материја је меланин, смеђе боје. Друга је каротин, материја која има жуту боју. Трећа се зове хемоглобин и представља црвено обојену материју која се налази у крви.

Боја коже зависи од односа ове четири боје: сивобеличасте, жуте, мрке и црвене. Све постојеће боје коже настају мешањем ових основних боја.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s