Због чега је наше тело топло?

За одржавање живота и рад, човечјем телу је потребна енергија. Она се добија сагоревањем хране коју уносимо.

Резултат сагоревања хране у нашем телу, наравно, није ватра нити велика топлота. To је веома блага, тачно подешена топлота. У човечјем телу постоје материје које спајају кисеоник са горивом на унапред одређени начин.

Човечје тело одржава сталну температуру, између 36,6°C и 37°C, без обзира на температуру околине. To се постиже преко центра у мозгу који се зове центар за одржавање телесне топлоте. Он се у ствари састоји из три центра: једног који контролише температуру крви; другог, који подиже температуру крви када она опадне — центар за производњу топлоте, и трећег који омогућава хлађење крви када је температура сувише висока — центар за хлађење.

Шта се дешава ако температура тела пада?

Део живчаног система за одржавање телесне топлоте подстакнут је да ступи у дејство. Тада неке жлезде излучују сокове чија је улога да повећају сагоравање хранљивих материја у мишићима и јетри, и тако унутрашња топлота тела расте. У исто време крвни судови коже се скупљају, тако да се зрачењем губи што мање топлоте. Кожне жлезде учествују при том ислучивањем масне материје, која помаже телу да сачува топлоту.

Дрхтање настаје несвесно, када температура крви падне сувише ниско. Центар за производњу топлоте у мозгу натера вас да дрхтите да бисте произвели што више топлоте!

Ако температура тела расте, центар за хлађење почиње да ради. Он шири крвне судове у кожи, тако да сувишна топлота одлатзи зрачењем из тела. Поред тога, расхлађивање тела постиже се и знојењем.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s