Шта су то хормони?

Хормоне луче жлезде са унутрашњим лучењем, што значи да се они излучују у организму. Оне се још називају жлезде без изводног канала, зато што не упућују своје производе у канале, већ непосредно у крвоток. Хормоне такође стварају и неки органи као што су јетра и бубрези, али већина хормона је производ жлезда.

Сваки хормон има своје посебно дејство у телу. Уопште, задатак хормона је да регулишу унутрашње функције тела, као што су растење, исхрана, стварање залиха хранљивих материја и њихово коришћење као и процеси размножавања. Ако жлезде производе сувише или недовољно хормона, то може да доведе до ненормалног физичког изгледа.

Ево шта неке главне жлезде и хормони раде у нашем телу.

Хипофиза

Хипофиза је најважнија од ових жлезда јер она управља и радом свих других жлезда са унутрашњим лучењем. Њена величина заиста изненађује: ова важна жлезда је отприлике велика као зрно грашка и приближно исто толико тешка. Она је придодата доњој површини мозга и заштићена суседном кости. Иако је хипофиза тако мала, подељена је у два јасно одвојена режњића — предњи и задњи. Кроз задњи режњић, који је мањи од предњег, пролази више од 50.000 живчаних влаканаца. Хормон који производи један део ове жлезде има за задатак да подстиче растење. Хипофиза производи и два хормона који контролишу коришћење воде и масти, крвни притисак, и начин на који регулишемо топлоту у нашем телу. Хипофиза надзире и развој полних особина код мушкарца и жене. Она управља и оним делом промета материја који има задатак да претвара храну у различите облике енергије. Хипофиза утиче и на рад мишића, бубрега и других органа.

Штитна жлезда, која је смештена у врату, производи хормон који подстиче растење и развој тела и процесе метаболизма у њему.

Жлезде

Изнад врха оба бубрега налази се по једна надбубрежна жлезда. Она производи хормон који се зове адреналин. Овај хормон утиче на крвни притисак и реакције при узбуђењу или неуобичајеним ситуацијама. Када се човек узбуди или уплаши, ствара се више овог хормона.

Друге жлезде у телу производе хормоне од којих зависи да ли ћете се понашати као дечак или као девојчица. Као што видите, од хормона зависи добрим делом како ћете изгледати и какво ће бити ваше здравље.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s