Зашто су неки људи веома малог раста?

Кепеци, или патуљци, како се понекад називају људи малог раста, од давнина привлаче пажњу. На многим дворовима кепеци су држани за увесељавање породице. А један од најчувенијих кепеца свих времена био је у 25. години живота висок само 90 cm и тежак 11,5 kg.

Неко може бити врло висок или врло мали, па да ипак буде нормалног раста. Сувише висок или сувише низак раст последица је болести или поремећаја у раду неке жлезде.

Уопште узев, висина човека је наследна. У Африци, у племенима Ватуси и Масаи, има много људи високих преко 2 m. To је за људе из ових племена нормална висина. У исто време у Африци живе племена Пигмеја који су високи само 125 cm. To је за њих нормална висина.

Кепец, чија висина није нормална, обично има неки поремећај жлезда са унутрашњим лучењем. Постоји једна врста кепеца који имају главу и труп нормалне величине, али имају кратке ноге. To је најчешће последица болести.

Нормални скелет расте у дужину у току детињства и ране младости зато што се хрскавица претвара у кост на крајевима костију које расту. Обољења хрскавице могу да спрече нормално растење руку и ногу.

Патуљасти раст може да буде последица недостатка хормона жлезде хипофизе. Ако дете расте само у току првих неколико година и онда престане да расте, његове сразмере остају дечје. Таквом детету се може помоћи хормонима.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s