Шта су то ћелије?

Знате ли да сте већ много пута видели ћелије? Када се кришка поморанџе преломи, она нежна влаканца која видимо су ћелије. Ако се зидови ћелија оштете, исцуриће сок.

Према мишљењу научника, ћелија је најмања јединица свих живих бића. Све што је живо састављено је од једне или више ћелија. Ћелије су такође и самосталне јединице у којима се збивају све животне радње. Свака ћелија, било које биљке или животиње, живи својим самосталним животом а у исто време омогућује и живот јединке коју изграђује.

Живе ћелије, биљне и животињске, састоје се од зида ћелије, од пиктијасте безбојне масе зване протоплазма и једног дела протоплазме, зрнастог изгледа, названог језгро. Протоплазма представља живу материју.

Састав ћелије

У ствари, протоплазма је најсложенија хемијска материја која постоји. У њој се обављају сви процеси неопходни за живот. Она прерађује хранљиве материје и кисеоник, мења унету храну у живу материју, избацује искоришћене материје, обнавља своје истрошене делове и сама ствара нове ћелије.

Свакој ћелији је потребна храна и кисеоник. Да би могла да ради, она мора да добија енергију. Код сложених животиња постоји крвоток који снабдева сваку ћелију тела потребним хранљивим материјама. Кружењем, крв доноси храну и кисеоник ћелијама а односи производе који су неупотребљиви.

Прочитајте више о ћелији на Википедији.

Advertisements

Објављено од стране

Aleksandar

Well experienced freelance Web Developer. Focused to customizing WordPress and developing plugins. Skills: PHP, JavaScript, jQuery, HTML5, CSS/LESS/SASS

4 мишљења на “Шта су то ћелије?”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s